Pages

February 18, 2008

המלחמה על RIA

למדנו מילה חדשה, הא? RIA... פתאום, כולם, כאילו זה היה טרנד ההרזייה החדש או ווב ("בועה") 2.0, מזמרים RIA מבין שפתותיהם.
כן, RIA, או במילים אחרות Rich Internet Applications צמחה להיות הבאז וורד החדשה למרות שהיא כבר מסתובבת פה איזה שנתיים פלוס-מינוס. כל מפתח HTML היום (אפשר לקרא להם ככה? מפתחים?) הוא מפתח RIA. זו המגיפה שבאה עלינו לטובה, ואנחנו מתבשמים בניחוחותיה הירוקים (דולרים, סטלנים, דולרים).
ומיד, כאשר יש טכנולוגיה (או אסופה שלהן, יותר נכון לומר) יש Vendors שמתים לשים עליה את הסטאמפה שלהם. הם המציאו, הם הכי טובים, להם צריך להעלות לעולה ובמקרה של RIA זה לא איחר לבוא.
אז מי בעצם יש לנו בחזית?
אם נקפד ראשן של כל מיני הלצות כמו open laszlo, של-UI שלה יש עוד כברת דרך לא קלה לעבור בכדי להתחרות עם השאר, או השטות של "גם אני! גם אני!" גוגל, אנחנו נגיע לשלוש מרכזיות: Flex של הגברת Adobe, ה- Silverlight של העלמה MS, וכמובן JavaFX של... Sun, כמה מפתיע.
אני חושב שתסכימו איתי, שאדובי קלטה את הקטע די משחר ימיו. עוד כשפלאש היה חוד החנית בתחום, אדובי דחפו ודחפו לעבר אפליקציות ווביות יותר רובסטיות בעלות חווית משתמש עשירה יותר. כל אלו הובילו אל פלקס שלדעתי, וגם לדעת אחרים מותירה את שתי האחרות מאחור. מיקרוסופט נזכרה די מאוחר בכל הוייב ומיהרה להוציא את ה- Flash Killer שלה. זוכרים? אותו מוצר שהודיעו עליו לפני... 4 שנים לערך? ששינה לפחות... 5 שמות על הדרך? זה זה. מוזר דיו, את כל הפרזנטציות למוצר של מיקרוסופט בחרה החברה לערוך ב... כן - פלאש. Silverlight של MS אמורה להיות מאד נוחה לפיתוח בייחוד ע"י מפתחי Net. שסביבת הפיתוח והאינטגרציה עם שאר המוצרים בטכנולוגיה הזו אמורה להיות די שקופה, אמה-מה, כאשר נשאלים מפתחי Net. מדוע הם מפתחים בפלקס הם מודים בפה מלא כי "זה עדיין לא שם". מה גם שלעבוד מול מוצר Silverlight משתמש אמור להוריד סביבת ריצה, שבניגוד ל- Flash Player היא ענקית ולא שכיחה (אנחנו עוד נגע באספקט התפוצה של סביבות הריצה מאוחר יותר)
אצל JavaFX הסיפור מעט שונה. זה נכון שבהיות RIA מה שהיא, רב האפליקציות עובדות על שרתים מבוססי JAVA (כמו Tomcat לצורך העניין). מה גם, שאם נסתכל לרגע על אג'נדת הפיתוח הפלקסית, נראה שהכל מכוון לעבודה מול Java (אם אלו POJO ב- RPC), ובכלל, כל FDS, לימים LCDS, הוא ג'אוואי לחלוטין. האינטגרציה היא כה חזקה בין פלקס ל-Backend ג'אוואי שאפילו עם ההתקנה של פלקס אנחנו מקבלים את jRun בתור Application Server. מכל אלו הרי מתבקש ש- Sun המכובדת, תחל להשקיע מעט בפיתוח UI (מבלי להעליב את ה Swing שלה. טוב, נו, עם להעליב אותו). ואכן - הם עשו זאת. שוב באיחור מה, שכן עושה רושם שעכשיו שפלקס נפתחת כ- OpenSource, פרוטוקול AMF יוצא לחופשי, אין עוד חיוב לעבוד מול שכבות ג'אוואיות. אז מגניב שיש עכשיו כלי פיתוח RIA UI בג'אווה, ואני מניח שהרבה מתכנתי-ג'אוה אפורים יתחילו להזיל ריר, אבל... Sun איחרה במעט את הרכבת. בכל מקרה, אסור לזלזל ב- JavaFX. היא נראית לי כחלופה הראשונה שהייתי לוקח בחשבון לו פלקס לא הייתה בתמונה, וייתכן מאד שבעוד כמה שנים, מערך הכוחות ישתנה, אבל בכדי שהוא ישתנה דבר מאד פשוט אמור לקרות לפני הכל: תפוצת סביבת הריצה.
מישהו פעם ניסה להוריד את ה JRE של ג'אוה? זה תענוג שכמוהו רק טפטוף מים קצוב על מצח במרתף עינויים ישנו. זה לוקח עידן שלם. ותאתחל את המכונה, ורגע... יש לנו עוד איזה רכיב שאתה חייב להתקין ואללא ויוסתור ותעשו לי טובה.
ו-MS? להוריד את ה- Runtime Env שלהם? לא תודה. וסטאטיסטית מי שולט? זה הרי ידוע.
אם עד היום לא ידעתם אז המצב הוא כזה: ל-97% מהמכונות המשתמשים בעולם מותקנת גרסה 9 של נגן פלאש. נקודה. ועם זה קשה מאד להתווכח. כאשר תייצר מוצר שאמור לשרת אירגון ענק, ותגיד ל-IT שלו שאתה עכשיו צריך להתקין בכל מכונות הקצה סביבת ריצה חדשה, סביר להניח שמברגה תרדוף אחריו בדרך החוצה. וזו למעשה הגדולה של אדובי. ע"י כך שהם שמרו על הנגן קטן כל העת הזו (ונכון, ואנחנו שילמנו עם RTL) והפיצו אותו דרך באנרים באתרים ופורטלים ומה לא... הם זכו בשליטה הרחבה הזו שמקנה להם כיום את המקום הראשון כ- Vendor של סביבת פיתוח וטכנולוגית RIA.

אני בטוח שאף אחת מהחברות המוזכרות כאן עדיין לא אמרה את המילה האחרונה. וזה יהיה נכון להחזיק אצבע על הדופק, רק רציתי לשתף אתכם במעט הגעש שמתחת לפני השטח הרגועים (יחסית) של RIA Development.

February 10, 2008

מדוע מתכנתים הם לא קבלנים?

"כי זה ברור שלא".
זו התשובה שאמורה הייתה עכשיו לצאת את גרונכם. מה הקשר בין מיוזעי-הידיים, חובשי הפלסטיק ומסובבי-המפות לבין אנשי המקלדת, רואי הצפונות, "סוף מעשה במחשבה תחילה" שכאלה? מסתבר שיש קשר...
בואו נתחיל מאיזה "אני מאמין" זריז - אי אפשר "לקבלן" עבודת פיתוח כי התוצאה הישירה של "שיטת" עבודה זו היא מספר נכויות לעתיד, כמו: קוד גרוע, יציבות רעועה של מוצר, תחזוקת קוד שתעלה בהמון שעות אדם וצמצום האפשרות לשימוש נוסף בקוד בצורה פשוטה ושקופה (מה קוראים האנשים reusable code).
ברגע שאתה מוצא עצמך, כמתכנת, מדלג על שלבים חשובים כמו Code Design, Code Review, ומאידך מוצא עצמך באופן די תכוף מבצע Re-Factoring לסוגיו, מתקן ריגרסיות וכיו"ב - דע לך שאתה נמצא בנחלת הקבלנים בין אם אתה אוהב את זה או לאו.
אני לא אומר שצריך לקודד עם ראייה עשור קדימה ולעשות Code Review לכל הגדרת משתנה, אבל אסור בא' הידיעה "לקבלן" פיצ'רים. אם אילו לקוחות שבאים עם הדרישה ל"עכשיו ומיד" אפשר להסביר להם שבכדי שמוצר יהיה יותר גמיש לדרישותהם העתידיות, עדיף לשלם עוד מעט זמן כעת, מאשר לשלם בגדול אח"כ. אם זו ההנהלה הדורשת זה הרבה יותר פשוט (או כך לפחות זה אמור להיות). יש להסביר כי קמצנות בזמן פיתוח היום תחזור כבומרנג מאוחר יותר. אין גם על מה להתווכח - זה בדוק, זה קורה, זו המציאות.
זה גם די נורא לראות קוד שהוא ה"בייבי" שלך מקבל טוויסט לצד המעוות והופך לערימה של כיסאות שבורים, המגדל של המלך צב-צב, שכולנו יודעים מה קרה לו בסוף (ומי שלא, בושה...).
מה שכן, אני יודע שאני מתאר כאן עולם די אוטופי, שהרי תמיד יהיו לקוחות גרידיים ותמיד תהיה הנהלה אטומה. מה עושים אם כן? אין לי ממש תשובה... זהו בהחלט דיון שאפשר לנהל פה. בינתיים כל שנותר לי להמליץ עליו הוא להוריד את כובע המגן הפלסטי שכופים עלינו ולהסביר לדורשים שתכנות זה מעט מעבר ל"צריך את הפיצ'ר הזה עד הזמן ההוא". בין אם הם יבינו או לא, זו כבר שאלה אחרת. מה שכן, תמיד צריך לזכור שלמרות שמתכנתים הם לא קבלנים, הם בהחלט פרוצות שילכו לכל המרבה בכסף :).
את זה תמיד טוב לזכור...

February 04, 2008

פידבק מכם, אנשים....

אהלן,
במהלך ההכנות להרצאה על פלקס 3 והחידושים בה, שאשא ב-25 לחודש בכנס פלאשו-קוויקסופט, עלו נושאים רבים השווים איזכור והתעמקות. בעוד תוכן ההרצאה כבר גובש ברובו, הנחתי לעצמי שזה יהיה רעיון טוב לתת פה רשימת נושאים ולקבל מכם (אלו שיבואו, וגם אלו שלא) פידבק לגבי מה יעניין יותר, ועל מה הייתם מעוניינים לשמוע, ואולי לבצע שינויים נכון לתוצאות.
מכיוון שבבלוגר אין פיצ'ר של סקר מובנה (לפחות ממה שאני רואה), החלטתי לפרוש כאן את הנושאים המרכזיים ולתת לכם הזדמנות להגיב ולציין באילו נושאים הייתם רוצים להעמיק יותר:
  • Persistent framework caching - היכולת לצמצם נפח אפליקציות בפלקס 3.
  • Flex Builder productivity enhancements - ריפקטור, פרופיילר וכו
  • Advanced DataGrid - היכולות החדשות של אחד הקונטרולים היותר נפוצים ב- RIA.
  • steps toward open source Flex - הכיוון אליו אדובה הולכת, BlazeDS וכו'.
  • Integration with Creative Suite 3 - אינטגרציה עם פלאש.
נושא AIR בכוונה מושמט, מפני שהרצאה בנושא הספיציפי הזה תינתן ע"י איתן אבגיל.


February 03, 2008

OT: הפוטנציומטר - אפילוג

מה קורה?
בואו ואנסה לקצר את הסיפור:
יום שישי, סאחבק שם פעמיו אל ירושלים המושלגת קלות בכדי לבצע רכישות לשדרוג ענייניו המוסיקאליים. אין ספק שהשלג עורר את השלפוחית ומצאתי את עצמי תר אחר שירותים, או פינה חשוכה. נזכרתי שבבניין-כלל יש חנות מוסיקה וגם שירותים, אז החלקתי לי לשם. בחנות המוסיקה קניתי פוטנציומטר A500K, שזה לא לגמרי מה שאני צריך, אבל יעשה את העבודה, בעוד שסוג B הוא לינארי, סוג A הוא אלגורת'מי (או כך לפחות אומרים), כלומר היחס בין הסיבוב לערך הוא לא ישר. כמה זה עולה אתם ודאי שואלים - 12ש"ח. נכון, זה לא 80ש"ח. אז קניתי שניים. זה גם לא האיכות הכי טובה, אבל זה יעשה את העבודה. האיכות הכי טובה עולה 35ש"ח (נכון, זה עדיין לא 80ש"ח).
משם אל טמבור עבור נייר שיוף עדין, בכדי לנקות כל מיני הלחמות סוררות. משם לחנות אלקט' שם קניתי את כבלים, צינוריות מתכווצות בחום, בלה בלה... ויאללא הביתה.
כמה שעות אחרי זה, והרבה אדי כספית שנשאפו, הגיטרה שלי הפכה לצ'אק נוריס. הוצאתי את קרביה כמובטח, ניקית, הלחמתי הכל הלך כמתוכנן. עכשיו היא לא מרעישה, הווליום עובד נהדר (גם החלפתי את הפוטנציומטר של הטון) וטוב לי על הלב.
את הסופ"ש העברתי בעיקר בנגינה כי אין כמו לגלות מחדש את הסאונד של הגיטרה שלך - כלומר כמה חרא הוא היה לפני-כן, ואיך ניסית לכפר על זה עם אפקטים, מה שגורם לגיטרה שלך עכשיו להישמע מעט מוזר...
ומוסר ההשכל - אל תפחדו לפתוח קרביים, חנויות מוסיקה בר"ג הן גנבים במסווה, אל תשאפו יותר מדי כספית זה וואחד כאב ראש אח"כ.
עלות כל התיקון - בקושי 50ש"ח (אל תשכחו שקניתי שני פוטנציומטרים).
שמחות על ראשיכם.